Tudástár · Magasság

Építménymagasság, épületmagasság, párkánymagasság: melyik mit jelent?

A HÉSZ-ek háromféle magassági fogalmat használnak, attól függően, mikor készültek. Ha rossz szerint számol, a terv elbukhat. Így igazodhat el az építménymagasság, az épületmagasság és a párkánymagasság között.

409/8717/4174/6148/1367/4407/2Vt-1Z6012,5K
Fontos: ez az oldal általános tájékoztatás, nem minősül jogi tanácsadásnak, és nem helyettesíti a hatóság vagy a tervező állásfoglalását. A HÉSZ önkormányzati rendelet, amelyet a képviselő-testület bármikor módosíthat – a hatályos rendeletet mindig az önkormányzatnál ellenőrizze. Jogszabályi állapot: 2026. november 4.

Miért van három fogalom?

Az építménymagasság, az épületmagasság és a párkánymagasság nem szinonimák: három különböző számítási módot jelentenek, amelyek az országos szabályozás egymást követő korszakaihoz tartoznak.

  • Építménymagasság – a régebbi OTÉK-időállapotok fogalma; sok, 2012 előtt készült HÉSZ ezt használja.
  • Épületmagasság – a későbbi OTÉK-időállapotok fogalma; a 2012 utáni HÉSZ-ekben gyakori.
  • Párkánymagasság és az épület legmagasabb pontja – a 2025. január 1-jétől hatályos TÉKA (280/2024. Korm. rendelet) fogalmai.

A TÉKA az épületmagasság és az építménymagasság fogalmát nem használja. A Balaton-parti területekre vonatkozó 287/2025. (VIII. 27.) Korm. rendelet (BATÉK) 21. § (1) b) pontja viszont mind a négy fogalmat – párkánymagasság, épületmagasság, homlokzatmagasság, építménymagasság – megnevezi, ami mutatja: a gyakorlatban mindegyikkel találkozni fog.

A TÉKA fogalmai: párkánymagasság és legmagasabb pont

A TÉKA 9. § (1) bekezdése szerint a megengedett beépítési magasságot két érték együtt határozza meg:

  1. a megengedett legnagyobb párkánymagasság, amelyet az épület homlokzati síkja és a műszakilag indokolt rendezett terep metszésvonalától mérnek – magastetőnél a tetősíkkal, lapostetőnél a vízszintes síkkal való metszésig;
  2. az épület legmagasabb pontja (5. § 38. pont), amelybe az antenna, a kémény, a villámhárító, a napelem és a lépcsőházi tetőkijárat nem számít bele.

A TÉKA 1. melléklete a beépítésre szánt területek egy részére országos párkánymagasság-határt is ad: kisvárosias lakóterületen 12,5 m, kertvárosias lakóterületen 8,0 m, falusias lakóterületen lakóépületnél 6,0 m, hétvégi házas üdülőterületen 6,0 m, üdülőházas területen 20,0 m.

TÉKA-határértékek: beépítésre szánt területek

TerületMax. beépítettségMax. párkánymagasságMin. zöldfelület
Nagyvárosias lakóterület80 %–15 %
Kisvárosias lakóterület60 %12,5 m25 %
Kertvárosias lakóterület35 %8 m45 %
Falusias lakóterület30 %6 m40 %
Településközponti vegyes terület80 %–10 %
Intézményi vegyes terület80 %–15 %
Kereskedelmi, szolgáltató gazdasági terület60 %–20 %
Általános gazdasági terület70 %–25 %
Ipari gazdasági terület30 %–40 %
Egyéb ipari gazdasági terület50 %–25 %
Üdülőházas üdülőterület30 %20 m40 %
Hétvégi házas üdülőterület20 %6 m60 %
Különleges beépítésre szánt terület40 %–40 %

Forrás: 280/2024. (IX. 30.) Korm. rendelet (TÉKA) 1. melléklet, Nemzeti Jogszabálytár (ellenőrizve: 2026. november). Ezek országos felső határok; a HÉSZ ennél szigorúbb értéket írhat elő, és a régebbi HÉSZ-ekre átmeneti szabályok vonatkoznak.

Melyik szerint kell számolni a saját telkén?

A szabály egyszerűen hangzik: azt a fogalmat és azt a számítási módot kell alkalmazni, amelyet a HÉSZ használ, a HÉSZ-hez tartozó országos szabályozás szerint. A TÉKA 136. § (1) bekezdése a hatósági eljárásokra megmondja, melyik OTÉK-időállapot tartozik a településrendezési eszköz készítésének idejéhez (2012. augusztus 6-i, 2021. július 15-i vagy 2024. december 31-i szöveg), illetve mikor alkalmazandó maga a TÉKA (részletek).

Kecskemét jegyzőjének 2025. márciusi tájékoztatója szerint 2025. július 1-jétől egyes helyi előírásokat – köztük az épületmagasság számítására vonatkozókat – a településterv módosítása nélkül is figyelmen kívül kell hagyni. Hogy ez a saját HÉSZ-ét hogyan érinti, azt az önkormányzat vagy a tervező tudja megmondani.

Gyakorlati lépések:

  1. Nézze meg a HÉSZ övezeti táblázatában, milyen magassági fogalom szerepel (és a HÉSZ fogalommeghatározásai között, hogyan definiálja).
  2. Állapítsa meg, mikor fogadták el a HÉSZ-t, és kérdezze meg az önkormányzatot, melyik OTÉK-időállapot vagy a TÉKA alkalmazandó hozzá.
  3. A számítást bízza a tervezőre: a homlokzatok, a tetőforma és a terep együtt határozzák meg az eredményt.

Mi a különbség a gyakorlatban?

A régebbi fogalmak a homlokzatok felületéből átlagolt magassággal dolgoztak, ezért egy hosszú, alacsony homlokzat „lehúzhatta” az átlagot. A TÉKA párkánymagasság + legmagasabb pont párosa két, egymástól független korlátot ad: a homlokzat tetejét és a gerinc vagy legmagasabb pont magasságát. Emiatt ugyanaz a ház az egyik számítás szerint megfelelhet, a másik szerint nem – különösen lejtős telken, tetőtérbeépítésnél és oromfalas homlokzatnál.

FogalomJellemzően hol találkozik vele?Mit érdemes tenni?
Építménymagasságrégebbi, 2012 előtt készült HÉSZa hozzá tartozó OTÉK-időállapot szerint számolni
Épületmagasság2012 után készült HÉSZa hozzá tartozó OTÉK-időállapot szerint számolni
Párkánymagasság + legmagasabb pontTÉKA szerinti új HÉSZ, országos határértékeka TÉKA 5. és 9. § szerint számolni

Hol találja a magassági előírást?

Az övezeti táblázatban, a „megengedett legnagyobb épületmagasság / építménymagasság / párkánymagasság” oszlopban, illetve a szabályozási terv övezeti „pecsétjében”. Ha egy jelben egy tizedes szám áll (például 7,5), az legtöbbször a magasság méterben – a HÉSZ-értelmező így is értelmezi. A HÉSZ-t a HÉSZ kereső segítségével találja meg.

Lejtős telek, tetőtér, oromfal

A magassági előírásoknál három helyzet okozza a legtöbb meglepetést:

  • Lejtős telek: a magasságot a rendezett terepszinttől mérik, ezért a völgy felőli homlokzat magasabb lesz, mint az utcai. A TÉKA párkánymagasság-fogalma a „műszakilag indokolt rendezett terep” metszésvonalából indul; a feltöltés vagy bevágás ezért szabályozott, és a HÉSZ is korlátozhatja.
  • Tetőtér-beépítés: a térdfal magassága és a tetőablakok, tetőfelépítmények befolyásolhatják a számított magasságot. A tervezőnek a HÉSZ szerinti fogalom alapján kell igazolnia a megfelelést.
  • Oromfal: a régebbi, felületátlagoló számításoknál az oromfalas homlokzat másképp számít, mint egy ereszes homlokzat. Ugyanaz a tömeg az egyik módszer szerint megfelelhet, a másik szerint nem.

Szintszám és magasság

A TÉKA a beépítési határértékek között a szintszámot is említi (5. § 17. pont). Egyes HÉSZ-ek a magasság mellett vagy helyett legnagyobb szintszámot írnak elő (például „földszint + tetőtér”). Ilyenkor mindkét feltételnek meg kell felelni. A szintszám számításánál a pince, a félszint és a tetőtér besorolása szintén a HÉSZ és az alkalmazandó országos szabály fogalmaitól függ.

Ha a HÉSZ magassági előírása nem egyértelmű, a településképi konzultáció jó alkalom a kérdés tisztázására – a főépítész a településrendezési kérdésekben is tud tájékoztatást adni.

Ellenőrzőlista a magassághoz

  1. Melyik magassági fogalmat használja a HÉSZ, és hogyan definiálja (fogalommeghatározások)?
  2. Melyik OTÉK-időállapot vagy a TÉKA tartozik a HÉSZ-hez?
  3. Van-e a HÉSZ-ben szintszám-korlát is?
  4. Mi a rendezett terepszint, és tervez-e feltöltést vagy bevágást?
  5. Ír-e elő a településképi rendelet tetőformát, hajlásszöget, gerincirányt?
  6. Van-e utcai légtérarány-előírás (előkert nélküli beépítésnél gyakori)?

A kérdések megválaszolásához a HÉSZ-t a HÉSZ kereső segítségével találja meg; a magassági jeleket a HÉSZ-értelmező is értelmezi.

Példa: ugyanaz a ház két számítás szerint

Szemléltető példa, egyszerűsítve: egy földszint + tetőtéres ház utcai homlokzata 4,2 m magas a rendezett tereptől a tetősíkig, a gerinc 8,6 m-en van. A HÉSZ egy régebbi változata 5,0 m építménymagasságot enged, egy újabb, TÉKA szerinti előírás 4,5 m párkánymagasságot és 9,0 m legmagasabb pontot.

  • Az építménymagasság a homlokzatok átlagából adódik; ha a ház többi homlokzata alacsonyabb, az átlag 5,0 m alatt maradhat – a ház megfelel.
  • A TÉKA szerinti páros két külön feltétel: a 4,2 m-es párkány 4,5 m alatt, a 8,6 m-es gerinc 9,0 m alatt van – a ház szintén megfelel.
  • Lejtős telken a völgy felőli homlokzat párkánymagassága 5,5 m is lehet. A TÉKA szerinti számításnál ez önmagában túllépést okoz, az átlagoló régi számításnál esetleg nem.

A példa a különbség logikáját mutatja; a pontos mérési szabályokat a HÉSZ és az alkalmazandó országos rendelet fogalmai adják meg.

Gyakori hibák a magasság számításánál

  • Rossz fogalom: a HÉSZ építménymagasságot ír, a terv TÉKA szerinti párkánymagasságot számol – vagy fordítva.
  • Terepszint: a mérés kiindulópontja a rendezett terep; a nagy feltöltés nem „emeli meg” a megengedett magasságot.
  • Tetőfelépítmények: a kémény, a napelem, a gépészet a legmagasabb pontba beleszámíthat.
  • Szintszám elfelejtése: ha a HÉSZ szintszámot is korlátoz, a magasság betartása önmagában nem elég.

A jelek és számok felbontásában a HÉSZ-értelmező, az övezeti „pecsétek” olvasásában az övezeti jelek oldala segít; a teljes HÉSZ-olvasást a lépésenkénti útmutató vezeti végig.

Mikor kérjen szakembert?

A magasság számítása a tervező feladata, és a tervező felel érte. Lejtős telken, tetőtér-beépítésnél vagy emeletráépítésnél már a vázlat előtt kérje a tervező véleményét, és szükség esetén kérdezze meg az önkormányzatot, melyik magassági fogalmat és melyik országos szabályt kell alkalmazni a HÉSZ-hez.

Keresse meg a település HÉSZ-ét

A HÉSZ kereső a 3 155 település mindegyikéhez megmutatja, hol és hogyan találja meg a hatályos helyi építési szabályzatot, a szabályozási tervet és a településképi rendeletet.

Források

  1. 280/2024. (IX. 30.) Korm. rendelet a településrendezési és építési követelmények alapszabályzatáról (TÉKA) – Nemzeti Jogszabálytár
  2. Településtervezési jogszabályváltozások – Veszprém Vármegyei Kormányhivatal előadása, 2025. október 15.
  3. Lakossági tájékoztatás az építési jogszabályok változásairól – Kecskemét, 2025. március

A hivatkozásokat 2026. november 4. ellenőriztük.

Gyakori kérdések

Ugyanaz az épületmagasság és az építménymagasság?

Nem. Két különböző, az OTÉK eltérő időállapotaihoz tartozó számítási mód. Azt kell alkalmazni, amelyet a HÉSZ használ, a hozzá tartozó OTÉK-időállapot szerint.

Mit jelent a TÉKA szerinti beépítési magasság?

A TÉKA 9. § (1) szerint a megengedett legnagyobb párkánymagasság és az épület legmagasabb pontja együtt határozza meg a megengedett beépítési magasságot.

Beleszámít a kémény az épület magasságába?

A TÉKA szerinti „épület legmagasabb pontja” meghatározásánál az antenna, a kémény, a villámhárító, a napelem és a lépcsőházi tetőkijárat nem számít bele.

Ki számolja ki a magasságot?

A tervező, a terep, a homlokzatok és a tetőforma ismeretében. Az építésügyi hatóság ezt ellenőrzi az eljárás során.

Kapcsolódó oldalak